ZZ.lv ARHĪVS

Augļu un dārzeņu kokteiļi – vitamīnu lādiņš rudenī

zz.lv

2018. gada 6. novembris 12:13

220
Augļu un dārzeņu kokteiļi – vitamīnu lādiņš rudenī

Sākoties drēgnajam rudens un ziemas laikam, katram ikdienā nepieciešams uzņemt pietiekami daudz vitamīnu, lai būtu veselīgi, enerģiskāki un dzīvespriecīgāki. Veselīgie dažādu augļu un dārzeņu kokteiļi ir labākais veids, kā saņemt organismam tik nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Kokteiļu miksalogs un kvalitātes speciālists Ross Roberts Stepānovs atklāj vairākas lieliskas kokteiļu receptes. Viņš arī atzīst – gan rudenī, gan ziemā, kad vēl pieejami mūsu pašu āboli, to sula ir neaizvietojama.

Var pagatavot svaigi spiestu burkānu sulu ar nelielu daudzumu sāls un trīs veidu piedevām pēc izvēles – saldo krējumu, olīveļļu vai bazilika pesto. Sulai būtu ieteicams pievienot pilīti eļļas, lai atbrīvotu vērtīgo E vitamīnu. Pesto var gatavot no visdažādākajiem zaļumiem pēc gaumes – dillēm, pētersīļiem vai citiem zaļumiem. Pie burkānu sulas drīkst pievienot arī vērtīgo dzelzs avotu biešu sulu, tikai jāatceras, ka biešu sulai pirms tās lietošanas uzturā ir jāļauj mazliet nostāvēties – to nedrīkst lietot uzreiz pēc izspiešanas. Biete un burkāns ļoti labi sadzīvo ar ābolu un ķirbi – tos droši var apvienot vienā kokteilī.

Tie, kam patīk eksperimentēt, var jaukt visas šīs sastāvdaļas kopā.

Atis Tupiņš, dietologs: “Augļu un dārzeņu sulu kokteiļi ir labs veids, kā uzņemt vitamīnus. Tas ir arī lielisks enerģijas avots, īpaši rudens un ziemas sezonā, kad nogurums mēdz būt lielāks un garastāvoklis depresīvāks laikapstākļu dēļ. Ja nu ir gadījies saslimt, tad ieteiktu lietot tā saucamo zaļumu ūdeni, kas ir viegli pagatavojams – sablendē ūdeni ar zaļumiem, pēc tam ar marli nokāšot biezumus. Šo ūdeni būtu ieteicams turēt ledusskapī un izlietot 24 stundu laikā. Tāpat, ja sanāk izspiest ķirbja, saldo piparu sulu un šķiet, ka nedaudz par saldu, iesaku pievienot tējkaroti citronu sulas. Tā līdzsvaros garšu, un dārzeņu sulas kokteilis būs vēl garšīgāks un veselīgāks. Vasaras sezonā savāktie zaļumi arī lieliski noder kā piedeva sulas kokteiļiem – tos var sagatavot ziemai, glabājot saldētavā. Viena no labākajām piedevām ir spināti, kuri padara sulas kokteiļus vēl veselīgākus un gardākus.”


Publicitātes foto