ZZ.lv ARHĪVS

Pašvaldības ir gatavas eiro ieviešanai

LETA

2013. gada 28. decembris 19:44

256
Pašvaldības ir gatavas eiro ieviešanai

Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada, Dobeles, Jaunpils, Auces, Kandavas, Ozolnieku, Viesītes un Rundāles novadu pašvaldības jūtas gatavas eiro ieviešanai, tomēr pieļaujot, ka praksē nevar izslēgt kļūdas datorprogrammās, bet vienīgās grūtības varētu būt ar sabiedrības ieradumiem un spēju adaptēties.

Jelgavas pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Klismeta aģentūru LETA informēja, ka pašvaldība ir gatava eiro ieviešanai. Pašvaldībā ir pārskatīti normatīvie akti un veikti grozījumi atbilstoši apstiprinātajam valūtas kursam. Šā gada budžetā saistībā ar eiro ieviešanu pašvaldība paredzēja 30 500 latu grāmatvedības programmu uzlabošanai un datorprogrammu pielāgošanai.

Dobeles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs skaidroja, ka visus sagatavošanas darbus Dobeles novada pašvaldība sāka savlaicīgi un ir pabeigusi, arī IT jomā. Tas pats attiecināms uz pašvaldības kapitālsabiedrībām.

«Kas attiecas uz finanšu programmatūru piegādātājiem - visi nav izpildījuši saistības par 100%, kas arī ir galvenā problēma, turklāt valsts līmenī. Bet tas nekavēs pašvaldībai norēķinu veikšanu eiro,» pauda Kurlovičs.

Jaunpils novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Eidmane-Kabaka informēja, ka Jaunpils pašvaldība ir gatava eiro. Problēmu pagaidām neesot, un viss ir sagatavots. Komunālo maksājumu tarifi ir precīzi, pēc kursa pārrēķināti, un nekas neesot noapaļots.

Arī Kandavas novada pašvaldība ir gatava pārejai uz eiro. Eiro priekšpiegādes komplektus pasūtītajā daudzumā esot saņēmuši. Arī visas datorprogrammas atbilstoši ir gatavas darbam, Latvijai pārejot uz eiro, apstiprināja Kandavas novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Gudriķe.

Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Erno informēja, ka pašvaldība jau ir veikusi saistošo noteikumu un informācijas sistēmu pielāgošanu eiro ieviešanai. Šajās dienās notiek aktīvs darbs pie grāmatvedības programmas datu sagatavošanas.

Nodrošināta eiro priekšpiegāde, iegādāti valūtas detektori. Darbinieki piedalījušies semināros VID, Valsts kasē par eiro ieviešanas procesu, organizēta padziļināta apmācība grāmatvedības uzskaites darbiniekiem par datorprogrammu «Horizon», informēja Jelgavas novada pašvaldības pārstāvis.

Ozolnieku novada pašvaldībā viss esot izdarīts savlaicīgi. Pamatojoties uz eiro ieviešanas kārtības likuma prasībām, grozīti saistošie noteikumi un citi iekšējie normatīvie akti, kasē saņemti eiro naudas krājumi, informēja Ozolnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Kairiša.

«Kamēr jaunās IT sistēmas netiek lietotas, nav pamata domāt, ka varētu rasties kādas problēmas, jo programmu uzturētāji sistēmas jau ir nodevuši ekspluatācijā un snieguši mācību semināru, tāpat pašvaldības speciālisti ir piedalījušies dažādos Finanšu ministrijas un konsultāciju firmu rīkotos semināros par eiro ieviešanas aktualitātēm,» pauda Kairiša.

Auces novada pašvaldības Finanšu nodaļas vadītāja Inese Valtere līdzīgi apstiprināja, ka pašvaldība ir sagatavojusies eiro ieviešanai un adaptētas arī datorprogrammas. Tāpat norēķiniem eiro pielāgojušās pašvaldības kapitālsabiedrības - SIA «Auces slimnīca», SIA «Auces komunālie pakalpojumi», SIA «Bēnes doktorāts», SIA «Bēnes nami».

Arī Viesītes novada Domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs apstiprināja, ka Viesītes novadā ar eiro ieviešanu viss esot kārtībā un cerams, ka tā arī būs janvārī.

Rundāles novada Domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis informēja, ka šodien tiks piegādāts nepieciešamais eiro daudzums visām pašvaldības kasēm. Visi kases aparāti ir saprogrammēti pārejai uz eiro, un kasieri atbilstoši instruēti.